torsdag 12 maj 2011

Färska frallor...


     Källarfranska    25 st

5 dl vatten
30 gr jäst
1/2 msk smör eller margarin (ca 25 gr)
1/2 msk salt
4 dl rågsikt
Drygt 1 liter vetemjöl

Värm vattnet knappt fingervarmt, ca 30 grader. Rör ut jästen i saltet och smält smöret i en kastrull. Häll i vattnet, jästen och smöret i en bunke eller assistent.
Tillsätt rågsikten och 8 dl av vetemjölet. Arbeta in resten av mjölet allt eftersom tills det blir en lagom fast deg. Strö lite mjöl över och låt degen jäsa under duk i 30 min. Har man assistent så kör sen ner degen på lägsta fart för att degen ska lossna lite i kanterna.
Ta upp degen på arbetsbänken och dela den i tre delar. Rulla sen varje deg till en lagom rulle, ca 3 fingrar bred. Dela upp den i bitar med en degskrapa, rulla bitarna i mjöl och lägg sen på en plåt med bakplåtspapper. Lägg på bakduk och låt de jäsa i 30 minuter till. Grädda sen i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter i 225 grader, tills de blir lite gyllenbruna i botten.

Goda med bara lite smör på...

Inga kommentarer: